Recept na chobotnice s cibulí rajčaty a těstovinami
I tentokrát se jedná o recept jednoduchý, který zvládne naprosto každý. Chobotničky kupuji v Makru, konkrétně 500gramové balení hluboce zmrazených chobotnic malých. Pokud jste chobotničky ještě nikdy nepřipravovali, nelekněte se, že jsou tužší – je tedy třeba je tepelně upravovat poněkud déle, ale i tak, se do 1 hodiny vaření vejdete, nebojte :-) V tomto receptu můžete tedy těstoviny začít připravovat až po cca 30 minutách, aby Vám nevychladly.
Co budete na 3 porce potřebovat?
- 500 gramů malých chobotnic
- velkou cibuli
- 250-300 gramů rajčat (používám malá keříková)
- olivový olej
- dva stroužky českého česneku
- bylinky čerstvé/sušené dle chuti (oregano, bazalka, tymián, směs provensálské koření…)
- sůl
- pepř
- těstoviny
- (2 dcl bílého vína)
A jak na to?
1) Těstoviny uvaříme dle návodu. Chobotničky necháme rozmrznout a opláchneme je.
2) Chobotničky nakrájíme na malé kousky (po 1 až 2 chapadlech, hlavičku na kolečka), do větší pánve nalijeme trochu olivového oleje a vložíme kousky chobotnic.
3) Chobotnice dusíme asi 30-45 minut, dokud nezměknou (můžeme podlít vodou, nebo trochou vína, je-li třeba). Nelekněte se, chapadélka se trochu zkroutí, masíčko se zabarví do růžovo-fialova a po půlhodince dušení budete mít pocit, jakoby vám někdo polovinu chobotnic ukradl, ale to vše je naprosto normální :-)
4) Přidáme nakrájenou cibuli a stroužek česneku.
5) Vše zamícháme a necháme dusit.
6) Nakrájíme si cherry rajčátka na poloviny či čtvrtiny (dle jejich velikosti). Přidáme rajčátka, stroužek česneku a je-li třeba podlijeme vínem.
7) Je-li směs již hotová (chobotnice jsou měkké a rajčata podušená), je na čase pokrm okořenit. Přidáme špetku soli a mletého pepře. Přidáme bylinky (snítku oregana, nebo bazalky, pokud nemáme čerstvé bylinky, můžeme použít sušené – např. bazalku či provensálské koření). Vše zamícháme a máme hotovo.
8) Servírujeme s těstovinami, můžeme ozdobit snítkou oregana či bazalky.
Dobrou chuť!!!
Mohl bych se zeptat, na kolik takovéto množství chobotniček vyjde a zda se musí chobotničky vykuchat? Předem děkuji za odpvěď.
Dobrý den, Radku,
děkuji Vám za dotaz. Chobotničky kupuji v Makru – 500gramů za cca 95 Kč (Chobotnice malá). Tyto chobotničky jsou již vykuchané.
Vaření zdar :-)