Recept na jablečné lívance, které jsou zdravější variantou běžných lívanců, mám od jedné výborné kuchařky, která již bohužel není mezi námi. Tímto vzdávám hold této výjimečné ženě.
Co budete potřebovat:
12dkg cukru
1/4 kg hladké mouky
1/4 litru mléka
1/2 kg jablek (cca 3-4 kusy)
3 vejce
1/2 prášku do pečiva
kůru z 1 citronu
A jak na to?
1) Utřeme 3 žloutky s cukrem (můžeme mixérem), poté přidáme mléko a mouku.
2) Nastrouháme oloupaná jablka (strouhám polovinu na nejhrubším struhadle a polovinu na prostředním) a citronovou kůru a přidáme ke směsi z bodu 1).
3) Vytvoříme sníh ze 3 bílků (nezapomeňte, že sníh se dělá lépe, přidáme-li špetku soli).
4) Nyní máme ve dvou nádobách směs 1)+2) a zvláště sníh – 3). Vše smícháme, ale postupujeme opatrně, abychom nezničili objem sněhu a přidáme prášek do pečiva.
5) Směs musí být téměř tekutá. Pečeme bez oleje (nebo pouze s kapkou) po obou stranách. Vždy nabírám směs malou naběračkou.
Nejlepší je podávat lívance čerstvé, avšak když zůstanou v ledničce, jsou výborné i druhý den na snídani. Většinou jablek nastrouhám více a přidávám je jako ozdobu na již hotové lívance. Hodí se k nim i marmeláda či rozinky, ale já je mám nejraději jen tak :-)
Dobrou chuť a napište, jak se Vám povedly!